امروزه سیم و کابل ها در انواع مختلفی تولید و به بازار عرضه می شوند. دلیل این تفاوت در انواع آن ها نیز کاربرد های گسترده ی ابزار الات برق و خود برق و الکتریسیته در دنیا می باشد. اما این که کدام نوع در چه صنعت و چه مکانی استفاده می شود از مواردی است که نیازمند مطالب و توضیحات گسترده تری می باشد. هم چنین به طور کل تشخیص این که کدام یک از این سیم وکابل ها در چه مصارفی استفاده شود به متخصصان واگذار شده است. چه بسا ممکن است با کاربرد اشتباه سیم و کابل ها مصرف برق زیاد تر شده و حتی اسیب زا باشد.
اما یکی از انواع سیم و کابل، سیم و کابل خشک می باشد. اما سیم و کابل خشک چیست و چه کاربردی دارد؟ سیم و کابل خشک در چه مصارفی استفاده می شود؟ در ادامه به پاسخ این سوالات خواهیم پرداخت.
سیم و کابل خشک چیست؟
در ابتدا باید به این موضوع بپردازیم که اصلا سیم و کابل خشک چیست! همان طور که در مطالب قبل تر توضیح داده شد سیم و کابل با یکدیگر متفاوت هستند و در مصارف متفاوتی از هم کاربرد دارند اما انواع ان ها عموما مشابه اند.سیم خشک یکی از کاربردی ترین سیم ها در صنایع مختلف به خصوص مصارف مربوط به ساختمان و ساختمان سازی می باشد. در اصل می توان گفت که دلیل نام گذاری این سیم، ویژگی های فیزیکی آن می باشد. این خاصیت فیزیکی، مفتولی بودن هادی آن است که به صورت تک رشته ای و یک شکل بودن آن از انعطاف پذیری بسیار پایینی برخوردار است.درست است که قابلیت انعطافی در سیم قابلیت مهمی است که عموما نمی توان از آن چشم پوشی کرد و همیشه از خاصیت های مهم محسوب می شود.
اما گاهی نیز به برخی سیم هایی با انعطاف پذیری پایین نیاز است. سیم مفتولی نیز از دیگر نام های این نوع از سیم و کابل می باشد.
انواع سیم و کابل خشک کدام است؟
اما سیم و کابل خشک نیز انواع مختلفی دارد. همان طور که گفته شد سیم و کابل ها می توانند بر اساس نوع کاربردشان متفاوت باشند و در دسته بندی های مختلفی قرار گیرند.
در ادامه به بررسی انواع سیم و کابل های خشک می پردازیم.
-
سیم خشک معمولی:
این سیم همان سیم خشک رایج در برق رسانی هست که از یک هادی تک رشته ای تشکیل شده است. عایق این نوع از سیم و کابل خشک نیز پی وی سی یا همان پلیمر پنی وینیل کلرید می باشد.
- سیم مفتول سیاه:
این سیم شامل یک هادی تک رشته از جنس فولاد است که بدون هیچ گونه عایقی می باشد. هم چنین نام دیگر این سیم که عملا کاربرد ان را نشان می دهد سیم خشک مخصوص ارماتوربندی می باشد.
- سیم ارت خشک:
سیم ارت خشک یا همان سیم ارت مفتولی همان سیم مخصوص اتصال به زمین است. این سیم خشک از یک عایق و از یک هادی تشکیل شده است. نحوه ی تشخیص این سیم ها نیز با رنگ متفاوت در عایق ان ها که به رنگ های زرد و سبز می باشد قابل تشخیص است.
- سیم مفتول خشک از نوع گالوانیزه شده:
در یک روش سیم مفتول سیاه با فرایندی به اسم گالوانیزاسیون تبدیل به نوعی از سیم می شود که سیم مفتول خشک گالوانیزه شده نام دارد. این سیم ویژگی های مثبتی نسبت به سایر سیم های خشک دارد و از این ویژگی ها می توان به ضد رطوبت بودن و ضد زنگ زدگی ان اشاره کرد. در نتیجه طول عمر این سیم بسیار بالاست. این سیم خسک نیز عایقی ندارد و شامل یک بخش که هادی می باشد است.
سیم و کابل خشک از چه بخش هایی تشکیل شده است؟
اما این که در ساختار این سیم چه بخش هایی وجود دارد از مواردی است که باید به توضیح آن بپردازیم. در ادامه به بررسی ساختار این نوع سیم و کابل می پر دازیم. همه ی سیم و کابل ها از دو بخش تشکیل شده اند. این دو بخش عایق و هادی می باشند. به عبارتی ساختار اصلی هر سیم و کابلی عایق و هادی آن می باشد. سیم و کابل خشک نیز از این قاعده مستثنی نیست.
هادی این سیم به صورت یک مفتول تک رشته ای می باشد که یک روکش از جنس پی وی سی آن را عایق کرده و پوشانیده است. هادی سیم نیز مانند سایر سیم ها از جنس مس است. البته در موارد خاص نیز هادی از جنس فلزات دیگر مانند المینیوم نیز می باشد.
مزایای استفاده از سیم و کابل خشک چیست؟
استفاده از سیم و کابل خشک مزایایی دارد که باعث تولید انبوه این محصول و استفاده ی مکرر از ان شده است. در ادامه به بررسی مزایای این سیم و کابل می پردازیم.
- استحکام بالا:
این سیم استحکام بالایی دارد. بالا بودن استحکام این سیم به دلیل مفتولی بودن آن می باشد.
-
مقاومت در برابر خوردگی:
این سیم به دلیل فلزات به کار رفته در آن و موارد دیگر از خوردگی کم تری برخوردار است و مقاومت بالاتری در این زمینه دارد.
-
رسانایی بالاتر:
به دلیل این که انعطاف پذیری این سیم پایین است و زیاد خم و راست نمی شود در نتیجه رسانایی و جریان برق در آن بهتر اتفاق می افتد.
-
انعطاف پذیری پایین:
درست است که هرچه سیم برق انعطاف پذیرتر باشد می تواند در موارد بیش تری مورد استفاده قرار گیرد اما در مواردی که در سیستم برق کشی نیاز به سیم و برق با مقاومت بالا می باشد، سیم و کابل خشک گزینه ی بسیار مناسبی است زیرا از خرابی و پارگی به دور است!
کاربرد های سیم و کابل خشک چیست؟
این که سیم و کابل خشک چه کاربرد هایی دارد از مواردی است که در ادامه به آن می پردازیم. هر نوع از سیم و کابل خشک کاربردهایی دارند. سیم ارت خشک، سیمی برای اتصال به زمین است و بار اضافی یک مدار الکتریکی، از طریق این سیم خارج شده و به زمین منتقل می شود، و یا سیم مفتول سیاه در صنعت ساختمان سازی کاربرد مهمی دارد.
کاربرد های دیگری نیز برای این نوع سیم و مابل وجود دارد که تخصصی تر می باشد.
سخن پایانی
در پایان باید گفت که سیم و کابل خشک نیز مانند سایر سیم و کابل ها مصارف خودشان را دارند و در صنایع و ساختمان و… استفاده شده و مفید می باشند. هم چنین باید به این نکته توجه داشت که با توجه به کاربردهای مختلف سیم و کابل خشک بهتر است که توسط متخصص انتخاب و بهره گرفته شود تا از خطرات و اسیب های احتمالی ان در مصارف به کار برده شده جلوگیری شود.