توسعه سریع تکنولوژی پتروشیمی در ساخت مواد پلاستیکی جهت عایق کردن و غلاف کابل های ماشین‌آلات مدرن و سهولت حمل و نقل و کاربرد در شبکه‌های برق و شبکه‌های مخابراتی باعث گسترش روز افزون استفاده از کابل و انواع مختلف آن شده است. در طی چند دهه اخیر پیشرفت هایی در تمامی زمینه‌های علمی و فرهنگی به خصوص ارتباطات صورت گرفته است و شناخت مسائل و مشخصات ارتباطی نه تنها جزء لاینفکی از زندگی می‌باشد، بلکه بدون چرخش و حرکت منابع اطلاعاتی و ارتباطی حیات اجتماعی انسانها غیر ممکن است.

کابل های ساخته شده با مواد پلاستیکی، حدود 60 سال قبل شناسایی و معرفی شد و پس از جنگ جهانی دوم به سرعت پیشرفت کرد و روز به روز میزان و موارد مصرف آن افزایش یافت و هم اکنون جانشین کابل های کاغذی شده است. ماده اصلی تشکیل دهنده این کابلها مس و مواد حاصل از صنایع پتروشیمی است.

    • مراحل ساخت کابل مخابراتی

      هادی کابل مخابراتی:

      از مس الکترونیک با درجه خلوص طبق استاندارد بین‌المللی و نرم شده به عنوان هادی استفاده شده است. قطر هادی 0.4 ، 0.5، 0.6، 0.8 میلیمتر است.

      عایق کابل مخابراتی:

      عایق از مواد پی وی سی (P.V.C) یا از مواد (P.E) پلی اتیلن است که به طور یکنواخت روی هادی کشیده شده است.

      تابیدن زوج ها به صورت کابل:

      زوج ها با رنگ های متناسب جهت شناسایی، در لایه‌های هم مرکز به هم تابیده می‌شوند. در لایه‌ها طول تاب زوجها با همدیگر اختلاف دارند تا از بروز پارازیت از زوجی به زوج دیگر جلوگیری شود. روی زوج های تابیده شده در مواقع ضروری، پوشش پلاستیکی کشیده شده است.

      حفاظ الکترواستاتیک:

      جهت جلوگیری از ورود پارازیت های خارجی به کابل، نوار آلومینیومی روی کابل زیر غلاف پیچیده می‌شود.

      غلاف:

      یک غلاف بدون درز به صورت استاندارد از مواد (Al.FOLL) پی وی سی روی کابل کشیده می‌شود. این غلاف کابل را در مقابل رطوبت و مواد آلی و معدنی مضر موجود در زمین حفاظت می‌کند.

      کابلهای هوایی مخابرات با سیم مهار فولادی:

      در جاهایی که کابل به روی تیرهای برق آویزان است، از کابل های هوایی استفاده می‌شود. در این کابل ها، رشته‌ای از فولاد گالوانیزه به موازات کابل قرار گرفته و به طور مشترک یک غلاف از مواد پلی اتیلن روی آنها کشیده شده است.

      نوار فولادی گالوانیزه:

      هرگاه کابلهایی با قدرت مکانیکی بیشتر مورد نیاز باشد، روی کابل غلاف شده نوار فولادی گالوانیزه و یک غلاف خارجی از مواد پی وی سی کشیده می‌شود. این غلاف خارجی کابل را از پوسیدگی و زنگ زدن حفاظت می‌کند.

      طول کابل:

      معمولا سیم های عایق‌دار به صورت حلقه‌های 100 متری پیچیده شده و بسته بندی می‌شوند. کابل ها در طول 500 متری و 1000 متری یا طول های دیگر بر روی قرقره‌های چوبی پیچیده می‌شوند.

      به طور خلاصه ساخت کابل های مخابراتی شامل ۷ مرحله می باشد. در ابتدای امر می بایست یک سیم مسی نرم با قطرهای ذکر شده در بالا را در دسترس داشته باشیم. این سیم مسی می بایست مطابق با استاندارد بین المللی باشد. در مرحله بعد باید عایقی از مواد PVC و یا پلی اتیلن را به روی هادی بکشیم. سپس زوج هایی که به هم تابیده شده اند را می بایست خلاف همدیگر بپیچانیم. علت این امر آن است که از بروز پارازیت و همشنوایی از زوجی به زوج دیگر جلوگیری شود. در صورت نیاز از پوشش پلاستیکی برای این کار استفاده می شود.

      در گام بعد برای جلوگیری از ورود پارازیت های خارجی به داخل کابل از یک نوار آلومینیومی تحت عنوان حفاظ الکترواستاتیک استفاده می شود. در آخر نوبت به یک غلاف بدون درز از جنس PVC می رسد که مانع از ورود رطوبت و مواد آلی به زمین به داخل کابل می شود.

    • کابل های تلفن استاندارد

      کابل های تلفن با عایق و غلاف P.V.C جهت تاسیسات تلفنی و ارتباطاتی در ساختمان های خصوصی و ارتباط بین دستگاههای تلفن در مراکز تلفن و در خارج از ساختمان های مسکونی به صورت نصب ثابت استفاده می‌شود.

    • ساختمان کابل های تلفن

      هادی: سیم مسی نرم و بدون اندود فلز به قطر 0.6 و 0.8 میلیمتر

      رنگ عایق: طبق استاندارد بین‌المللی

      اجزا کابل: سیم های عایق به صورت زوجی به هم تابیده

      پوشش: یک نوار پلی استر

      محافظ الکترو استاتیکی: یک نوار پلاستیکی که یک لایه نازک از آلومینیوم روی آن قرار گرفته است.

      غلاف: خاکستری (برای داخل ساختمان)

    • استفاده از کابل های مخابراتی در شهرهای بزرگ

      در شهرهای پرجمعیت یک مرکز تلفن نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای مردم باشد. چنانچه ظرفیت مرکز خیلی زیاد انتخاب شود، سبب بالا رفتن هزینه‌ها به خصوص در نواحی غیر متراکم می‌شود. از نقطه نظر فنی نیز موقعی که فاصله یک مشترک تا مرکز تلفن بیش از حد مجاز باشد، مقاومت الکتریکی و تضعیف خط مشترک زیاد می شود؛ در نتیجه تفهیم مکالمات تلفنی کمتر خواهد شد. پس بهتر است بر تعداد مراکز تلفن افزوده شود. برای ارتباط بین مشترکین مراکز مختلف یک شهر از کابل ارتباطی استفاده می‌شود. قطر سیم کابل ارتباطی 0.6 ، 0.8 و 0.9 میلیمتر است و انتخاب نوع سیم کابل بستگی به حداکثر تضعیف مجاز بین دو مرکز دارد.

    • چگونگی جبران کمبود کابل در شبکه‌های مخابراتی

      امروزه ارتباطات بخش مهمی از زندگی بشر را تحت تاثیر خود قرار داده است و پایه ای مهم برای بستر معاملات می باشد. لذا وجود زیر ساخت قوی برای برقراری ارتباط امری لازم و ضروری می باشد. کابل یکی از پل های ارتباطی است که باعث اتصال یک ارتباط و پایداری آن می باشد. هر چه کابل موردنظر مرغوب تر و از کیفیت ساخت بالاتری برخوردار باشد، ارتباط شما پویاتر و پایدارتر است. امروزه با پیشرفت تکنولوژی ارتباطات با استفاده از موج، کاریر هر دو شماره تلفن می‌توانند در یک زمان از یک خط استفاده کنند. بدین ترتیب که یک مشترک از خط و مشترک دیگر از موج کاریری که بر خط سوار نموده‌اند، استفاده می‌نماید.

کابل های هوایی: دارای روکش مستحکم جهت مقاوم سازی کابل در برابر بارندگی و نور خورشید می باشند. این کابل ها به صورت متداول به رنگ مشکی هستند و به واسطه روکش مقاوم، قابلیت خمش کمی دارند و شکننده تر می باشند.

کابل های زمینی: دارای رنگ طوسی هستند. از نظر انعطاف پذیری در شرایط بهتری هستند و در محیط داخلی ساختمان کاربرد دارند.

 

انواع کابل های مخابراتی مسی

کابل ژله فیلد خاکی (BFC)

کابل ژله فیلد کانالی (CFC)

کابل ایرکور کانالی (CUC)

کابل هوایی مهاردار (SSC)

کابل هوایی ساده (AC)

دوبل هوایی مهاردار (DW)

 

انواع کابل های مخابراتی نوری

کابل نوری ژله فیلد کانالی (OCFC)

کابل نوری ژله فیلد خاکی (OBFC)

کابل نوری مهار دار هوایی (OSSC)

 

کابل های مخابراتی معمولی

استاندارد: 95-3ASTMB
ولتاژ کار: 200 ولت
ساختمان: هادی از جنس مس نرم شده به قطر 0.50 میلیمتر عایق پلی اتیلن
غلاف: از جنس پی وی سیانتقال و ارتباط خطوط تلفن و آیفون در داخل ساختمان ها

 

نام محصول

تعداد رشته × قطر رشته ضخامت عایق ضخامت غلاف حداکثر مقاومت هادی در 20 درجه سانتی گراد قطر نهایی وزن تقریبی
mm mm mm Ω/Km mm Kg/Km
زوج 2
0.50*3
0.3
0.6
90
3.6
16.3
زوج 4
0.50*5
0.3
0.6
90
 4.4
24
زوج 6
0.50*7
0.3
0.6
90
5
32
زوج 8
0.50*9
0.3
0.6
90
5.5
40
زوج 10
0.50*11
0.3
0.6
90
6
46
زوج 12
0.50*13
0.3
0.6
90
6.5
54
زوج 14
0.50*15
0.3
0.6
90
8
82
زوج 16
0.50*17
0.3
0.6
90
زوج 18
0.50*19
0.3
0.6
90
زوج 20
0.50*21
0.3
0.6
90
زوج 40
0.50*41
0.3
0.6
90

 

تفاوت کابل های مخابراتی هوایی و زمینی

کابل های فضای باز همان کابل های مشکی می باشند که دارای استحکام بیشتری هستند و به واسطه جنس روکش در مقابل نور خورشید و باد و باران مقاومت بیشتری دارند و از طرفی بواسطه انعطاف کمی که دارند، در فاصله بین پست ها تا منازل افتادگی کمتری را در طول مسیر دارند. این کابل ها در بازار مصطلح به کابل زمینی هستند. ولی در مقابل کابل های طوسی برای داخلی ساختمان تولید می شوند. این کابل ها با سهولت بیشتر در مسیر ها یا خمش های کنار دیوار کشیده می شوند. در صورتی که از کابل های طوسی در معرض نور خورشید استفاده شود، دچار پوسیدگی می شوند. این کابل در اصطلاح کابل هوایی نامیده می شوند.

 

سطح مقطع کابل های مخابراتی

سطح مقطع کابل ها یا همان قطر مغزی رشته سیم ها نسبت مستقیمی با قدرت انتقال سیگنال دارد. با کابل هایی که سطح مقطع بیشتری دارند و از غلظت بیشتری از مس برخوردار هستند می توان مسیر های طولانی تری را بدون افت کیفیت کابل کشی نمود. سطح مقطع 0.4 میلی متر، 0.5 میلی متر و 0.6 میلی متر مواردی است که می توان انتخاب نمود. البته هر چه سطح مقطع بالاتر رود، قیمت تمام شده هر متر کابل نیز افزایش می یابد که به همین واسطه باید با در نظر گرفتن فاصله و نیازی که وجود دارد انتخاب بهتر صورت پذیرد.